![](https://lacarackevesti.rs/wp-content/uploads/2023/01/tain.png)
Da li ste nekada čuli za čudesni hleb tain? Tain je specifičan ražani hleb koji je srpskoj vojsci osigurao vitalnost i mnogo energije u bitkama tokom Prvog svetskog rata. Ovaj hleb bio je obavezan u torbi kao zaštitnik života, i predstavljao je spas za svakog srpskog vojnika. A od skoro, u Sremskoj Mitrovici je otvorena pekara koja proizvodi upravo taj hleb, po originalnoj recepturi!
“Ovo je jedina pekara u Srbiji koja proizvodi tain, bez aditiva, za čiju se proizvodnju koriste raž, heljda, spelta i kukuruzno brašno direktno iz vodenice”- kaže Biljana Jakovljević, vlasnica ove pekare koja se nalazi u ulici Svetog Save na broju 8.
“Dodajemo belog brašna koji mora biti organskog porekla.”- dodaje Biljana i nastavlja:
“Čak je i kvasac po staroj tehnologiji, domaći i ne odstupa od drevne recepture.”
Kako nam je otkrila Biljana, celokupna smesa za tain mesi se ručno, onako kako se to i nekad činilo. Tain je pogodan za dijabetičare, kao i one koji imaju problema sa želucem i probavom, sa nadutošću, ukratko u zdravstvenom pogledu je superioran.
“Proizvodimo ga u težini od pola kilograma. Može da stoji nedeljama, pa i mesecima, a da ne izgubi ni najmanje od svog kvaliteta, upravo zahvaljujući činjenici da ne odstupamo od stare, originalne recepture.”- dodaje Biljana Jakovljević.
Pored taina, u ovoj pekari se prodaju i razni drugi proizvodi, pogačice, kiflice i slično, na isti način na koji su ih pravile i naše bake, bez aditiva, po originalnom receptu, ručno.
“Ko počne da se hrani tainom, vrlo brzo ostavlja svakodnevni moderni hleb jer otkriva da unosi mnogo manju količinu hrane, a istovremeno drži energetski korak, kao i oni koji ne koriste tain.”- kaže Biljana.
U ovoj pekari se prodaje nekoliko vrsta taina, u zavisnosti od procenta unesenog sadržaja, a cene su od 170 do 210 dinara.
![](https://lacarackevesti.rs/wp-content/uploads/2023/01/brasno.png)
“Možda se čini malo skupljim, ali pored zdravije ishrane, bez aditiva, on mnogo duže traje jer nema potrebe da se unosi velika količina taina u organizam – toliko je hranljiv.”- tvrdi Biljana.
Ime hleba tain je turskog porekla i znači sledovanje. Svakom srpskom vojniku dnevno je sledovala vekna hleba od 500 grama. O tome koliko je ovaj hleb bio svetinja za srpskog vojnika svedoči i člinjenica da je obavezni deo uniforme bila i torbica za hleb. Tain je bio jedini način da srpski vojnik tokom rata preživi sve nedaće i oskudice u ishrani.
Zahvaljujući pekari u ulici Svetog Save broj 8, Mitrovčani sada imaju priliku da jedu upravo ovakav hleb, ali i ne samo oni, pošto je otvorena mogućnost i slanja pouzećem širom Srbije
![](https://lacarackevesti.rs/wp-content/uploads/2023/01/hlebovi.jpggg_-1024x768.jpg)
![](https://lacarackevesti.rs/wp-content/uploads/2023/01/hlebbarajpg.jpg)
![](https://lacarackevesti.rs/wp-content/uploads/2023/01/hlebb.jpg)