Svi mi imamo brojne uspomene koje nas asociraju na detinjstvo. Nekada se daleko skromnije ali i kvalitetnije živelo. Nije sve bilo na dohvat ruke, i nismo bili u mogućnosti da idemo po igraonicama, restoranima brze hrane, roštiljnicama i slično. Bake su bile glavni i odgovorni tvorci starinskih jela koja su, bar nam se čini, danas u potpunosti pala u zaborav.
Bilo da je razlog bio udaljenost od najbliže prodavnice ili nemaština, “sirotinjska jela” su se spremala sa vrlo malo namirnica. Često su to i najukusnija jela kojih se rado sećamo i koja nam bude brojne uspomene.
HLEB, MAST I ALEVA PAPRIKA
Neizostavan specijalitet starih vremena je bila kriška hleba namazana mašću i začinjena alevom paprikom. Jelo se u slast! A danas, na sam pomen ovog ” jela” novijim generacijama nije dobro. Prosto im je nezamislivo da jedu mast na hlebu.
POLICE KROMPIRA IZ RERNE
Večera, za poželeti. Krompir isečen na pola, pečen u rerni i onako vreo namazan domaćim sirom. Ima li sta lepše?
STARI HLEB SA MLEKOM I ŠEĆEROM
Nekada se hrana nije bacala, i gledalo se da se sve maksimalno iskoristi. Slatki specijalitet prošlih vremena je bio stari hleb, isečen na kockice, pošećeren i preliven vrelim mlekom.
POPARA
Još jedan način na koji se stari hleb maksimalno koristio. Stari hleb u komadićima nadrobljen u vreloj vodi, koji se prelije zagrejanim (vrelim) uljem ili mašću, i umeša u jednu masu u koju dodajemo sir ili kajmak. Može da se pravi i sa mlekom umesto vode, može i bez masti i vrelog ulja.
Ovo su samo neka od starinskih jela koja su pala u zaborav kod generacija novijih vremena. Da li se vi sećate još nekog jela i kakve vam uspomene to jelo budi? Pišite u komentarima.